Pendidikan Dan Kerjaya

Ad Code

Senarai Universiti Luar Negara Kampus Malaysia Bidang Perubatan

Senarai Universiti Luar Negara Kampus Malaysia. Ini info khas untuk para pelajar atau student Malaysia yang nak belajar di luar negara tetapi ada kampus di Malaysia. So, memang memudahkan urusan anda semua kan? Buat permulaan ini kami senaraikan dahulu universiti luar negara yang ada kampus di Malaysia dalam bidang medical atau perubatan. 

Oleh kerana belajar perubatan memerlukan kos yang tinggi, ada lebih baik jika belajar dalam negara je. Dari sisi lain dapat menjimatkan kos sara hidup student itu sendiri.


Senarai Universiti Luar Negara Kampus Malaysia Bidang Perubatan


Di bawah ini kami kongsikan pautan universiti luar negara bagi bakal doktor. Bagi yang berminat nak jadi doktor perubatan, boleh lah klik pada pautan yang di berikan:
1. NEWCASTLE University Medicine Malaysia - kampus induk di United Kingdom (UK)
2. RCSI & UCD Malaysia Campus (Royal College Surgeon Ireland) - kampus induk di Ireland
3. Melaka Manipal Medical University - kampus induk di India

Campus in Australia

Campus in Selangor

4. Monash University, Selangor - kampus induk di Australia

Semua kos di bayar dalam matawang Malaysian Ringgit tetapi kadar yuran mengikut jumlah negara asal. Kalau kos perubatan negara asal universiti adalah sebanyak 750 ribu, di Malaysia pun sama. Tak ada begitu murah berbanding universiti tempatan. 

Kebaikannya, ada pinjaman PTPTN tetapi tidaklah penuh 100%. Mungkin sekitar 50% hingga 70% sahaja kos yang boleh ditanggung dengan pinjaman PTPTN. Selebihnya kena guna duit sendiri atau pun dari penaja dan sebagainya.

Jika berminat, anda boleh cuba mencari info pada pautan yang tersedia di atas.
 

Post a Comment

0 Comments

close